Projecten > Uitbreiding sluis Eefde

Uitbreiding sluis Eefde

In Eefde, net ten Noorden van Zutphen, wordt sinds begin 2018 gebouwd aan een tweede sluiskolk, die fungeert als verbinding tussen het Twentekanaal en de IJssel en die uiteindelijk geheel energieneutraal zal functioneren. TTTBV leverde voor deze nieuwe sluiskolk diverse RGP frames en RGB frames van MCT Brattberg. Ook werd hierbij de nieuwe CCM Casting Module toegepast tijdens het storten van het beton.

De uitbreiding bij Sluis Eefde werd vanuit Rijkswaterstaat al gedurende enkele jaren voorbereid. Dit achtte men noodzakelijk, aangezien de wachttijd bij de huidige sluis meer dan 30 minuten bedraagt, waardoor de reistijd over het Twentekanaal lastig in te schatten is. Ook is de oorspronkelijke sluis relatief klein en ondiep. De gestage groei van transport over water vraagt om infrastructurele investeringen, waarbij bottlenecks in het netwerk van waterwegen zo goed mogelijk worden weggenomen.
De tweede sluis, die direct naast de huidige sluis is gebouwd, heeft een Nederlandse primeur: een omhoog en omlaag kantelende sluisdeur, een zogenaamde segmentdeur. Deze sluisdeur is gemakkelijker te onderhouden dan traditionele sluisdeuren en kan bovendien ook bij een calamiteit, waarbij sterk stromend water de sluis in stroomt, nog steeds worden gesloten.

Het bouwconsortium Lock to Twente (L2T), bestaande uit Mobilis TBI en CroonWolter&Dros, ontving van Rijkswaterstaat verantwoordelijk is voor de complete bouw van de nieuwe sluis.

Casting Module CCM
Bij het afdichten van de kabels, die noodzakelijk zijn voor de diverse besturingsinstallaties in de tweede sluiskolk, is gebruik gemaakt van MCT Brattberg kabeldoorvoeringen. Bij het storten van de enorme hoeveelheden beton, zo’n 8.000m3, werd voor het creëren van ronde openingen in het beton gewerkt met de nieuwe CCM Casting Module. Bij sluis Eefde werd de CCM150 toegepast, om de wanden van 150mm grote, ronde sparingen te voorzien, die wel direct waterdicht zijn. Zodra één van de betreffende gaten benodigd is om er kabels doorheen te leiden, dient de ronde uitslagklep midden in de CCM150 te worden weggenomen met een hamer, waarna met behulp van een MCT Brattberg RGP150 raam de gewenste kabels kunnen worden doorgevoerd en waterdicht afgedicht.

CCM casting module
youtube logo wit