Toepassingen > Instorten

Instorten in beton

Het instorten van een kabelframe in een betonnen wand is een uitstekende manier om een kabeldoorvoering te plaatsen, aangezien het doorvoerraam op deze manier een integraal onderdeel van de wand vormt, zonder gebruik van bouten of een pakking. De keuze voor het instorten van een kabeldoorvoerraam is van toepassing bij nieuwbouw of verbouw, waarbij voorafgaand aan plaatsing van de wand al wordt bepaald op welke positie welke doorvoerramen gewenst zijn. Vooraf moet dan ook worden bepaald, hoeveel en welke kabels doorgevoerd moeten gaan worden. Voor het instorten van MCT Brattberg doorvoerramen dient het raamtype RGB te worden gebruikt. De flens van het RGB frame verzekert een stevige verankering in de muur, waardoor de doorvoering op exact de gewenste positie wordt geplaatst en het doorvoerraam zelf automatisch waterdicht gemonteerd is.

RGB is het standaard frame van MCT Brattberg voor toepassing in nog het storten betonnen wanden en vloeren. Het frame heeft een standaard interne breedte van 120 mm en is 60 mm diep. Er zijn vier basismaten van de RGB, aangeduid met 2, 4, 6 en 8, afhankelijk van hun hoogte. De doorvoerramen kunnen worden gebruikt in zowel verticale als horizontale positie. Op basis van deze standaard maten zijn er meervoudige frames mogelijk in tal van combinaties, zowel horizontaal als verticaal. De RGB doorvoeringen dienen te worden ingestort met de flens in het midden van de muur.


Verschillende materialen

De RGB frames zijn beschikbaar in geprimerd staal, gegalvaniseerd staal en RVS. We adviseren om in elk geval gegalvaniseerd te kiezen, dat beter bestand is tegen roest. Voor een gegarandeerde roestvaste toepassing worden de ramen ook aangeboden in RVS 316L uitvoering.

RGB doorvoeringen in de webshop
RGB instort kabeldoorvoering MCT Brattberg

Voorbeelden

RGB kabeldoorvoering gevuld
RBG doorvoering met blindblokken

Het frame, in dit geval een RGB4x2, is in eerste instantie ingestort, door het voor storting van de betonnen wand in de bekisting te plaatsen. Het dubbele doorvoerraam is vervolgens geheel gevuld met ‘blind’ blokken. Hiermee is de doorvoeropening waterdicht en brandvertragend afgedicht. In een later stadium kunnen één of meerdere van deze blindblokken desgewenst worden vervangen door insert blokken, om daarin kabels te plaatsen, waarna de doorvoering opnieuw moet worden opgevuld tot en met de eindafdichting.

RGB6X6 kabel frames ingestort in beton
Meervoudige gegalvaniseerde RGB ramen ingestort

Deze zesvoudige RGB frames zijn keurig recht ingestort, klaar om in een volgend stadium te worden gevuld met vulmateriaal en alle door te voeren kabels. RGB ramen worden voornamelijk ingestort bij nieuwbouw projecten, waar vooraf gepland kan worden hoe groot de benodigde doorvoerramen moeten zijn en waar deze in het gebouw komen te zitten. Een veel voorkomende positie is onder het maaiveld, aangezien hier het risico bestaat dat langs de daar binnenkomende kabels grondwater naar binnen komt.

EMC kabeldoorvoering in betonnen wand
EMC doorvoering

Dit meervoudige RGB raam is ingestort in de wand en vervolgens gevuld met EMC-werende materialen. Deze doorvoering biedt dezelfde bescherming als reguliere RGB ramen, tegen water, gas en branddoorslag, maar biedt tevens bescherming tegen ongewenste elektromagnetische straling. Voor een EMC-werende doorvoering dient gebruik te worden gemaakt van doorvoerramen van gegalvaniseerd staal of RVS. De kabels in dit raam zijn eerst aangepeld tot op het aardscherm, over een kort stukje kabel van ca. 1cm. De speciale EMC-werende blokken in deze EMC uitvoering van het MCT Brattberg doorvoersysteem zijn voorzien van een dun, geleidend metalen plaatje in het midden van het doorvoerblok. Dat geleidend materiaal maakt, midden in de doorvoering, contact met het aardscherm, zodat ongewenste elektromagnetische straling die zich op of rond de kabel bevindt, direct wordt weggeleid, voordat de kabels de wand passeren. De doorvoerramen dienen hiervoor altijd geaard te worden.

De modulaire kabeldoorvoeringen van MCT Brattberg zijn speciaal ontwikkeld om kabels en buizen door te voeren door wanden en vloeren. De doorvoerramen worden zo zowel water- en gasdicht als brandvertragend afgedicht.

 

Eigenschappen

  • Controleerbaar systeem, vermindert foutkans tijdens montage
  • Beveiliging tegen druk, water, gas, rook, explosies, trillingen, geluid, radioactieve straling en ongedierte zoals bijvoorbeeld ratten
  • Brandvertragend (EN 1366 getest, A0, A60, H120)
  • Vooraf ingevette blokken: vereenvoudigt en versnelt de montage
  • Getest en gecertificeerd door vrijwel alle classificatiebureaus
  • 25 jaar garantie mits geïnstalleerd volgens montagevoorschriften

 

Download brochure

Hulpmiddelen

Casting foam voor een RGB doorvoering
Casting form

Casting form polystyrene, beschikbaar voor alle standaard maten van de RGB frames: 2-4-6-8. De Casting forms van MCT Brattberg worden geplaatst voorafgaand aan het storten van een betonnen wand. Nadat het beton is uitgehard, dient de casting form weer verwijderd te worden. De MCT Brattberg Casting forms zijn zo gemaakt, dat ook extra ruimte overblijft voor het plaatsen van de (enigszins uit de doorvoering stekende) borgplaten, ook wel bekend als stayplates.

Webshop
CCM150 instortmodule 150mm
CCM instortmodule

Casting Concrete Module. Module om te worden ingestort in een betonnen muur. In de wand ontstaat zo een waterdichte, ronde sparing, die later kan worden gevuld met een doorvoering (daarvoor dient dan het breekdeksel te worden verwijderd).

Meer info
Instort koker 150mm
Casting form

Casting form voor het maken van ronde uitsparingen in het beton. De ronde Casting form van MCT Brattberg is een tijdelijke oplossing om een ronde sparing te maken in een nog te storten betonnen wand. Zodra het beton is uitgehard, dient de ronde Casting form te worden verwijderd. Er resteert dan een open rond gat, dit in tegenstelling tot de toepassing van de CCM module, waarbij het resterende gat waterdicht is afgewerkt met een breekdeksel.

Webshop

RBG doorvoeringen op voorraad

MCT Brattberg doorvoerproducten worden dagelijks gebruikt. Uit ervaring weten wij als geen ander, hoe belangrijk het is om voldoende voorraden aan te houden, zodat wij steeds zoveel mogelijk kunnen voldoen aan de hoge logistieke en beschikbaarheidseisen die vanuit de markt worden gesteld. Van een zeer groot deel van het assortiment van MCT Brattberg wordt in ons magazijn in Nederland een ruime voorraad aangehouden.

In de webshop zijn de actuele voorraden uit ons magazijn te zien. Normaal gesproken kunnen wij u de voorradige producten, mits voor 15.00 uur besteld, binnen 24 uur leveren.

Bekijk RBG frames en voorraden in de webshop
Voorraad MCT Brattberg frames
youtube logo wit