Kabeldoorvoeren voor explosieveilige omgevingen

Volgens EU-regelgeving en IECEx-normen moet in alle werkomgevingen waar explosieve materialen aanwezig zijn de ATEX-richtlijn worden toegepast. Dit geldt voor gebieden met brandstofproductie en -opslag, toepassing van chemicaliën of het gebruik van gevaarlijke stoffen. MCT Brattberg heeft een Ex-goedgekeurd assortiment kabel- en leidingdoorvoeringen ontwikkeld en getest om aangrenzende locaties in dergelijke gebieden te beschermen.

Voor situaties waarbij MCT Brattberg doorvoeringen geplaatst dienen te worden in een explosiegevaarlijke omgeving, heeft MCT Brattberg diverse tests doorlopen om te voldoen aan de speciale richtlijnen van IEC-Ex en ATEX. Hiertoe kunnen de standaard producten van MCT Brattberg worden gebruikt. Voorheen dienden hiertoe alle onderdelen te worden voorzien van een zichtbare markering, zoals een repeterend Ex-stempel op alle rubber onderdelen. Die eis is niet langer van kracht. Wel dient een compleet doorvoerraam, dat wordt toegepast in een Ex-omgeving, te worden gemarkeerd als een voor Ex-omgevingen gecertificeerd product, waarbij ook de specifieke Ex-notatie moet worden getoond. Voor de rechthoekige ramen van MCT Brattberg, zoals de diverse varianten van de RGS frames, wordt gebruik gemaakt van een PTG-eindafdichting, die aan één zijde is voorzien van een zilverkleurig metalen plaatje met hierop de Ex-notatie. Bij toepassing van de ronde RGP ramen dient een (meegeleverd) vergelijkbaar metalen plaatje direct naast de doorvoering op de wand te worden geplaatst. Alle Ex gecertificeerde producten van MCT Brattberg zijn geschikt voor zowel Zone 1 als Zone 2.

Indien gewenst zijn alle ATEX gecertificeerde Ex doorvoeringen van MCT Brattberg ook leverbaar in een EMC-werende uitvoering.

RGS Ex kabeldoorvoering

IEC-Ex en ATEX

MCT Brattberg Ex kabeldoorvoeringen voldoen aan de ATEX-richtlijn 2014/34/EC en de geldende IECEx-vereisten. Hiernaast zijn de MCT Brattberg Ex kabeldoorvoeringen goedgekeurd door DNV-GL. Bovendien wordt door de fabrikant voldaan aan de kwaliteits- en milieu standaardvereisten van ISO 9001, 14001 en OHSAS 18001.

Op de gehele RGB en RGS productlijn zijn succesvolle Ex tests uitgevoerd bij het gerenommeerde testlaboratorium van Baseefa. Voor deze productlijn geldt de volgende Ex notatie:

Group II Category 2GD Ex ebIIC Gb Ex tb IIIC Db Service Temperature (-60ºC to +70ºC).

Om een doorvoering gecertificeerd te krijgen, dient de complete doorvoering inclusief vulling in één order besteld te worden. Alleen op deze manier kan ervoor worden gezorgd dat de uiteindelijk te plaatsen doorvoering daadwerkelijk voldoet aan de ATEX certificatie-eisen.

Bekijk alle Ex kabeldoorvoeringen
Stayplate ATEX voor Ex kabeldoorvoering

Hulp nodig?

Hulp nodig met

Neem contact op met onze expert op het gebied van Ex kabeldoorvoeringen:

Maurice Welbie
m.welbie@tttbv.com 

youtube logo wit