Projecten > Steekterpoort

Steekterpoort

Project: Bedieningscentrum Steekterpoort
Sector: Infrastructuur
Locatie: Alphen a/d Rijn
Opdrachtgever: Nobel Bouwbedrijf B.V.
Installateur: Baas B.V.

Steekterpoort, het meest duurzame brugbedieningscentrum van Nederland, bedient ongeveer dertig provinciale en gemeentebruggen in de omgeving van Alphen a/d Rijn. Baas BV kocht hiervoor MCT Brattberg frames en blokken bij Theunissen Technical Trading BV.

Bedieningscentrum Steekterpoort, geplaatst ten zuiden van hefbrug Gouwesluis bij Alphen a/d Rijn, is gebouwd om het weg- en vaarwegverkeer op een snellere, veiligere en meer betrouwbare manier door te laten stromen. Op de Gouwe is zowel de beroepsvaart als recreatievaart aanwezig, maar met name vanwege de komst van de Overslag Terminal Alphen (OTA) was een veiligere situatie gewenst tussen het aquaduct en de spoorbrug. De OTA zorgde namelijk voor extra scheepvaartverkeer op de Gouwe.

Het ontwerp van Steekterpoort is ecologisch verantwoord en energieneutraal. Bij de ontwikkeling is zoveel mogelijk gebruik gemaakt van herbruikbare materialen (cradle to cradle). Eenmaal operationeel voorziet het centrum bovendien in eigen energiebehoefte en zal er geen CO2-uitstoot zijn. Hierdoor is de impact op de omgeving en het milieu minimaal.

youtube logo wit