Soorten ramen

 

MCT Brattberg levert een groot scala aan doorvoerramen, die tegemoetkomen aan een zeer grote verscheidenheid aan doorvoersituaties. De ramen zijn opgedeeld in hoofdcategorieën, waarbinnen diverse functionele variaties zijn ontwikkeld. De globale opdeling van de groepen ramen is als volgt:

RGS ramen: 10mm dikke stalen ramen, zonder flens, voor maritieme toepassingen. Tolerantie van de enkele ramen: hoogte ± 1 mm, breedte ± 0.8 mm.

RGB ramen: 6mm dikke stalen ramen, voorzien van een flens, geschikt voor toepassing in industrie of bouw. Tolerantie van de enkele ramen: hoogte ± 3.5 mm, breedte ± 3.5 mm.

RGP ramen: ronde ramen gemaakt van Lycron rubber en stalen elementen. Worden gebruikt in zowel maritieme omgeving (als gecertificeerde leidingdoorvoering) als in de industrie of bouw (vooral in betonnen wanden en dan vooral als zeer praktische oplossing in bestaande wanden)

MCT- frames

Hoogtematen RGS en RGB

Zowel RGS als RGB ramen zijn beschikbaar in 4 basis hoogtematen en daarnaast in meervoudige uitvoeringen. De hoogtematen worden aangegeven met de nummers 2, 4, 6 en 8: elk opvolgend nummer voegt 60mm hoogte toe aan de voorafgaande maat. Een RGB4 heeft bijvoorbeeld een interne hoogte van 160mm, wat 60mm hoger is dan de binnenmaat van een RGB2, die 100mm hoog is. In alle gevallen dient van de binnenhoogte van ieder raam 40mm te worden gereserveerd voor de eindafdichting (al dan niet inclusief drukplaat), de resterende ruimte kan dan worden gebruikt voor vulblokken. Alle RGS en RGB ramen hebben dezelfde binnenmaten. In hun standaarduitvoering heeft elk raam een binnenbreedte van 120mm voor elke opening.

 

Meervoudige ramen (RGS en RGB)

Meervoudige ramen van zowel de RGS als de RGB kunnen bijna zonder beperkingen geleverd worden. Dergelijke meervoudige ramen worden gebruikt indien een groot aantal kabels dient te worden doorgevoerd op één locatie, of wanneer een bepaalde opening in een wand geheel dient te worden afgedicht. Ook praktische redenen kunnen de doorslag geven voor toepassing van meervoudige ramen, zoals de maatvoering van een kabelgoot en de positie hierop van de diverse door te voeren kabels. Horizontale uitbreiding van de ramen wordt genoteerd met een vermenigvuldigingsteken (x), verticale uitbreiding wordt genoteerd met behulp van het plusteken (+). In alle notaties wordt eerst het plusteken en dan het vermenigvuldigingsteken weergegeven. Ter illustratie, een RGS6+4+2x4 refereert aan een meervoudig raam dat uit twaalf openingen bestaat: de onderste rij heeft 4 openingen van de maat 6, de middelste rij heeft 4 openingen van maat 4 en de bovenste rij heeft nog eens vier openingen, dit keer van maat 2.

 

Meervoudige ramen

EMC toepassingen

Voor afscherming van elektromagnetische pulsen en interferentie (EMI) biedt MCT Brattberg het assortiment met de naam E-MCT. E-MCT bestaat uit vulblokken en componenten die alle zijn voorzien van een koperen blad in het midden van ieder blok, dat de inductiestromen weg moet leiden naar aarde. Ook voor de toe te passen ramen geldt dan, dat deze de opgevangen inductiestromen zo snel mogelijk weg dienen te leiden naar aarde. MCT Brattberg adviseert bij toepassing van een EMI afwerende afdichting in het algemeen, om RVS ramen toe te passen.

EMC

 

Ronde ramen: RGP

RGP ramen zijn ronde ramen, die in diverse maten leverbaar zijn. Bovendien zijn afwijkende maten op verzoek ook leverbaar. RGP ramen dragen een notatie die op de buitendiameter is gebaseerd: een RGP70 heeft een buitendiameter van 70mm. Standaard RGP ramen zijn de diameters 50 (zowel een korte als een lange versie), 70, 100, 125, 150, 200 en 300.

 

Overige raamtypen

Behalve de hoofdgroepen MCT Brattberg ramen worden nog enkele additionele productlijnen aangeboden:

Kastdoorvoeringen type ALF: 30mm diepe kastdoorvoeringen vervaardigd uit een combinatie van rubberen verticale zijden en stalen of aluminium horizontale zijden.

Kastdoorvoeringen type X series: 30mm diepe kastdoorvoeringen vervaardigd uit hard kunststof en in combinatie met variabele diameter blokken.

SR doorvoeringen: ronde, rubberen ramen bedoeld om enkele kabels of leidingen door te voeren en te beschermen tegen water en branddoorslag.

MSR wartels: wartels voor meerdere kabels in kunststof of brons, bedoeld voor de afdichting van meerdere kabels in één wartel.

 

SR-MSR

 

Deck & Bulkhead doorvoering: stalen buisdoorvoering voor maritieme doeleinden, waarbij één kabel waterdicht en brandvertragend kan worden doorgevoerd.

ALF ramen, X series, MSR en SR doorvoeringen worden voornamelijk in kasten toegepast. SR doorvoeringen worden tevens gebruikt in vele andere toepassingen: maritieme omgevingen (inclusief sleeve), industrie en bouw. De Deck & Bulkhead doorvoering is net als de SR doorvoering geschikt voor doorvoering van een enkele kabel, maar is uitsluitend ontwikkeld voor maritieme toepassing.