Soorten blokken

Blokkeuze

Indien een reeks kabels of leidingen dient te worden afgedicht, dient in eerste instantie een keuze te worden gemaakt voor een specifiek type frame. Indien voor een bepaald type raam is gekozen, of het raamtype is bekend, dan dient het raam op de juiste wijze te worden gevuld om daadwerkelijk een veilige doorvoering te kunnen realiseren.

Voor alle RGB, RGS en RGP ramen kunnen normaalgesproken alle standaard blokken (in alle gevallen hebben deze een lengte van 60mm) worden gebruikt: insert blokken, AddBlocks, U-blokken en blindblokken. Voor specifieke raamtypen zijn andere typen en maten blokken ontwikkeld. Voor de ALF kastdoorvoering worden ingekorte insert en blinde blokken gebruikt (30mm lengte). Voor de ramen van het type X-series werden speciale variabele diameterblokken ontwikkeld (30mm lengte met een inzetring van 5mm lengte in het blok). Voor SR en MSR doorvoeringen worden geen vulblokken gebruikt, aangezien deze reeds zijn voorzien van één of meer verwijderbare kernen.

Het kiezen van de juiste blokken in een gegeven raam is eigenlijk simpelweg een kwestie van berekenen. Gegeven de binnenmaat van het raam en de aantallen en diameters van de door te voeren kabels of leidingen kan het totaal aan benodigde blokken eenvoudigweg worden berekend.

Insert blokken

Insert blokken worden steeds per twee toegepast, ofwel twee helften voor elke kabel of leiding. Elk blok is 60mm lang. De notatie van elk blok bestaat uit zowel de interne diameter als de externe breedte van dat blok. Een 15-04 bijvoorbeeld is bedoeld voor een kabel van 4mm (3,5-4,5mm), is 15mm breed en 60mm lang. Zodra twee van deze blokken worden gebruikt om de kabel af te dichten, ontstaat een vierkant van 15 bij 15mm in het doorvoerraam. Het standaard assortiment blokken dekt kabels af met een diameter van 4 tot 108mm, zelfs tot 168mm binnen de RGP300 (afwijkende diameters op verzoek leverbaar). Het is van groot belang om de blokmaat nauwkeurig af te stemmen op de diameter van de door te voeren kabel of leiding.

Blind blokken

Blindblokken (ook wel ´spare blocks´ genoemd) zijn dichte, aan de voorzijde vierkante blokken die worden gebruikt om alle resterende ruimte in een af te dichten doorvoerraam op te vullen. Deze blindblokken worden aangeduid met de notatie A-0: een blok van 15 bij 15mm, uiteraard 60mm lang, wordt genoteerd als 15-0. De blindblokken zijn er in diverse maten, van 5-0 tot 120-0. Toepassing van blindblokken maakt het mogelijk om in de toekomst nieuwe kabels toe te voegen, door deze blindblokken weg te nemen en te vervangen door insert blokken en de nieuwe kabel.

Insert en blind blok

Add blokken

AddBlocks zijn in feite insert blokken met extra inzetvellen, of vleugels, die het blok flexibel maken voor wat betreft het doorvoeren van verschillende kabeldiameters. Ter illustratie: een 30-19-23 AddBlock is feitelijk een insert blok voor een kabel van 23mm, die kan worden verkleind tot 22, 21, 20 of 19mm door gebruik te maken van één van de inlegvellen (de overige inlegvellen zijn hierna overbodig). De inlegvellen zijn aan het moederblok bevestigd en dienen te allen tijde te worden losgescheurd bij toepassing van het blok. Indien een inlegvel in het basisblok wordt gebruikt, dan wordt een solide verankering van het inlegvel gegarandeerd door de verankeringstrips op elk inlegvel, die precies passen in de corresponderende sleuven in het basisblok.

U Blokken

U blokken kunnen worden gebruikt om ieder insert blok of AddBlock te vergroten. Er zijn vijf maten van het U-blok: U-30, U-40, U-60, U-90 and U-120.

 

U blokken

 

Een separate categorie wordt gevormd door de EMC blokken, die worden gebruikt in doorvoeringen speciaal bedoeld voor afscherming tegen elektromagnetische pulsen en interferentie (EMI). Deze blokken hebben een vergelijkbare notatie als de insert blokken, maar met de toevoeging van de letter E, bijvoorbeeld in de notatie 15-04 E.