referenties > Nelson Mandelabrug Alkmaar

Project: Nelson Mandelabrug Alkmaar
Sector: Infrastructuur
Locatie: Alkmaar
Oplevering: 2016
Opdrachtgever: Gemeente Alkmaar
Installateur: Agidens Infra Automation

De Nelson Mandelabrug in Alkmaar is onlangs geopend en voldoet aan alle eisen en wensen voor een brug van de toekomst. Het betreft een beweegbare brug, waarbij het beweegbare deel van duurzaam composiet is gemaakt. Het 22,5 meter lange deel maakt dit tot de grootste beweegbare brug in composiet ter wereld.

De moderne verkeersbrug, die zorgt voor een betere doorstroming van het verkeer en de vaarweg eronder, is ontworpen door Royal HaskoningDHV, het gerenommeerde adviesbureau dat veel kennis over de toepassing van composiet in huis heeft. De keuze voor composiet is gemaakt vanuit het oogpunt van duurzaamheid: het composiet brugdeel is niet alleen onderhoudsarm, maar ook maar liefst 50% lichter in gewicht dan een traditioneel stalen alternatief. Hierdoor kon ook het bewegingsmechanisme en de fundatie minder zwaar worden uitgevoerd en is minder energie nodig om de brug te bewegen. Ook de traditionele ondergrondse draaikelder is voor deze moderne brug niet meer noodzakelijk.

De brug werd gebouwd in opdracht van de gemeente Alkmaar en de provincie Noord Holland. Bij de vervaardiging van de brug werden alle installaties uitgevoerd door het Belgische Agidens Infra Automation. Voor het waterdicht afdichten van alle kabels kozen zijn voor de ronde RGP afdichtingen van MCT Brattberg.