Montage

 

MCT Brattberg doorvoeringen dienen deugdelijk te worden gemonteerd en geïnstalleerd.

 

Montage van het doorvoerraam

 

Stalen wanden en dekken (maritiem)

In stalen wanden en dekken worden RGS ramen gebruikt, ramen die normaliter ingelast dienen te worden conform de hiervoor bestemde lasinstructies. Deze lasinstructies zijn overigens bedoeld om scheurvorming in de wand of het dek en vervorming van het RGS raam te voorkomen. Een uitzondering vormen de RGSFB ramen, maritieme ramen uit de RGS serie, voorzien van een flens en boorgaten, die zijn bedoeld voor locaties waar lassen geheel verboden is.

 

Betonnen wanden en vloeren, nieuwbouw

Hoe een raam in of op een wand of vloer gemonteerd dient te worden, is in de eerste plaats afhankelijk van het type raam. Een RGB bijvoorbeeld, wordt normaalgesproken in een betonijzer constructie geplaatst, alvorens de betonnen wand gestort wordt. Hierbij is het raadzaam om voor het RGB raam langs een betonijzer te plaatsen, zodat het raam na het instorten van het beton stevig verankerd in het gewapende beton is geplaatst.

 

Bestaande wanden en vloeren, nieuwe wanden en vloeren niet zijnde van beton

Voor bestaande wanden en vloeren kan het RGB raam op de wand worden bevestigd met schroeven. In dat geval is de flens van de RGB voorzien van boorgaten en wordt een kit of een pakking toegepast om de ruimte tussen het raam en het wandoppervlak op te vullen. Deze montagewijze vormt ook een oplossing voor plaatsing van een doorvoering op wanden die niet van beton zijn en er dus geen sprake is van het storten van een nieuwe wand of vloer.

Een nog praktischer oplossing voor het maken van een doorvoering in bestaande betonnen wanden wordt geleverd door de ronde RGP ramen. Na het boren van een gat met een diamantboor met de juiste diameter kan de RGP plug in de wand worden geplaatst en onder druk worden gezet door de aanwezige schroeven geleidelijk aan te draaien, zonder dat aanvullende ramen of kokers benodigd zijn.

 

Installatie van de blokken en componenten in een gemonteerd raam

Het is van groot belang om de juiste bokmaat te kiezen, nadat de diameter van de kabel of leiding is opgemeten. Vanzelfsprekend dient de maatvoering van de op te vullen ruimten in acht te worden genomen om een drukvaste doorvoering te kunnen garanderen.

In dit deel van de website zijn diverse montage-instructies beschikbaar voor verschillende raamtypes.